Waarom hardlopen? welke supplementen helpen

Bewegen is nodig bij het afvallen, en hardlopen is een manier om hier invulling aan te geven. Waarom zou je gaan hardlopen, en wat betekend voor je gezondheid als ziekte voorkomer, wat de kosten en de effecten zijn van hardlopen ten opzichte van andere cardio oefeningen, welke psychische resultaten het oplevert, en naast de psychische voordelen wat de fysieke verbeteringen zijn van hardlopen. Waar moet je zoal rekening mee houden, en wat zijn de voornaamste benodigdheden om te hardlopen. Ook ander dingen komen aan het bod zoals nazorg voeding Techniek, rust en wat te doen bij blessures om deze te voorkomen en te behandelen, en welke supplementen kunnen helpen om je doel te bereiken.

Het is niet duur en geen andere cardio oefeningen verbrand zoveel calorieën als hardlopen!

Ook is hardlopen goed voor je geestelijke gezondheid, waarbij het je mentaal sterk houd, en je zelfvertrouwen verbeterd. Naast psychische eigenschappen zijn de fysieke verbeteringen ook een leuke bijkomstigheid. Hardlopen versterkt namelijk je knieën en ander gewrichten. We geven je tips over een aantal belangrijke doelstellingen, dat je een dagboek bij zou moeten houden, dat je je doelstellingen realistisch houd, en het tellen van je calorieën en wat je moet doen voordat je aan de gang gaat.  Verder wordt er aandacht aan besteed wat goede loopschoenen zijn, wat comfortable sportkleding is, het gebruik van stopwatch, dat je altijd een waterfles bij je moet hebben, het een en ander over je enkel gewrichten, anti schuurzalf, extras, stretching, techniek rust en blessures.

Er is absoluut geen twijfel dat hardlopen een van de beste manieren van bewegen is. Net als de meeste dieren bezit de mens de capaciteit om te lopen. We zijn er op gebouwd. Onze voorvaderen rende voor de jacht of om vijanden of andere gevaren te ontlopen. Hardlopen was een noodzakelijke werktuig voor overleving. De noodzaak werd steeds minder.

Je lichaam is ontwikkeld om hard te lopen en sneller dan de meeste vormen van bewegen calorieën te verbranden. Op het gebied van afvallen is hardlopen een van de beste manieren die klus te klaren. En dat meer als zwemmen, roeien, fietsen, springen en andere vormen van training die overigens ook goed zijn om je vet te verbranden.

Het is verstandig je huisarts de raadplegen voordat je je in wat voor een avontuur je je ook stort. Je moet er wel fysiek toe in staat zijn, vooral om blessures en overbelasting te voorkomen. En neem vooral ook de tijd om het rustig op te bouwen. Er is geen haast bij vooral niet als je het verantwoord wil doen.

Voordelen van Hardlopen

Wat zijn dan de voordelen van hardlopen? Ten eerste afvallen, een van de belangrijkste reden om te gaan hardlopen is gewichtsverlies. Calorieën worden snel verbrand je metabolisme krijgt een behoorlijke kick en je raakt je vetvoorraden snel kwijt. Een van de grootste voordelen is het naverbranden, hetgeen wil zeggen dat het naverbranden van calorieën niet ophoud bij het stoppen van lopen, maar dat het nog een poosje doorgaat, soms wel enkele uren. Dit  proces staat ook wel bekend als EPOC of terwijl Exces  Post-exercise   Oxygen  Consumption, een verlegde periode van zuurstof opname. Deze zorgt ervoor dat het afval proces nog een poosje aanhoud, terwijl jij je al gedoucht heb en in een luie stoel tv zit te kijken. Hardlopen verbeterd je gezondheid en voorkomt ziekte, daarbij is het een prima manier van bewegen voor diegene die in het begin stadium van bijvoorbeeld Diabetes, Osteoporose of hoge bloeddruk zitten. Hardlopen heeft een positief effect in het tegen gaan van aandoeningen.

In principe zijn de enige kosten voor hardlopen, een paar goede schoenen, en als je serieus bent in je hardloopaspiraties mag je er best wat aan besteden. Daarnaast is kleding ook belangrijk, in principe hoeft dat alleen maar comfortable te zitten, zolang het maar goed past bij het weer en het goed ademt, want te lang rondlopen in je eigen natte zweet, stinkt en je krijgt het er te koud van. We leven in een haastige stressvolle maatschappij, waar het leven zich in een hoog tempo voort beweegt. De dagelijkse druk vergt een hoge tol van je geest en gesteldheid. Hardlopen houd je mentaal scherp. Behoud van geheugen is positief te beïnvloeden. Ten opzichte met het werken van gewrichten treden de voordelen van hardlopen veel sneller op, het weken tot wel maanden duren voordat je voordelen van krachttraining ziet in je lichaamsbouw, en je daardoor meer zelfvertrouwen kweekt omdat je er beter uit ziet. hardlopen werk op andere gebieden zoals je uithoudingsvermogen, en dat merk je al na 2 a 3 weken. Je voelt je sterker je raak minder snel buiten adem en je coördinatie verbetert en omdat je de effecten al zo snel ervaart zal het je aanzetten om hogere doelen na te streven met je hardloopprogramma.

Wat is je Motivatie?

Wat zijn de voornaamste reden om te gaan hardlopen? Het beste is om een emotionele reden te hebben. Pak pen en papier en schrijf voor jezelf op waarom je wilt gaan hardlopen. Het hoeft niet om een precies aantal kilos te gaan, hoewel het wel een richtpunt kan zijn. Je doel zou een lichaam moeten zijn waar jij je het beste mee voelt. Het gaat niet om super fit te worden, maar fit genoeg om de dingen te doen die jij wilt. Het gaat erom om je lichamelijk en psychisch fit te voelen, niet maximaal maar optimaal. Het gaat erom dat je het kunt, wat vooral inhoud dat je je doelen nooit te hoog moet stellen. Het gaat er natuurlijk om om je doel te bereiken. Ook de weg daarna toe kan voldoening schenken. Ontdek jezelf en leer gaande weg waar je na toe kan werken. Een meer realistisch getal om als hulpmiddel te gebruiken  is het verlies van 1 procent lichaams gewicht per week, Het geen bij iemand van 100 kilo dus maar 1 kilo is. Het lijkt dus weinig maar het is wel een stuk verantwoordelijker. Wil je dus van 100 kilo naar 80 kilo, dan ben je er op zijn minst 20 weken mee bezig. Dat kan soms nog wel eens wat langer duren. Want het is bekend..hoe minder je weegt, hoe moeilijker het wordt gewicht kwijt te raken. 5 dagen per 30 minuten hard lopen, dagelijks 500 calorieën minder, je zult merken hoe makkelijk calorieen  optellen met zoetigheden, dus ook afnemen als je het laat staan en een appel eet. Vermijd zoete frisdranken en snoep 6 dagen in de week, maar ga je de 7de dag niet volsnoepen. Neem minder rust tijdens je loopsessies en probeer grenzen geleidelijk aan op te zoeken.

Met een dagboek kun je wekelijks je gewicht bijhouden. Je hoeft je slechts eenmaal per week wegen, dit doe je elke week op zoveel mogelijk dezelfde tijdstip om er regelmaat in te krijgen. Het is niet verstandig dit dagelijks te doen, omdat het gewicht in korte tijd best wel wat kan fluctueren, en dat kan behoorlijk negatief werken op je motivatie. Raak ook niet geobsedeerd dat er gewicht af moet, het kan gebeuren dat er op een gegeven moment stagnatie optreed, omdat beweging voeding en verbranding een evenwicht hebben bereikt, en er geen extra vet meer wordt verbrand. In dat geval moet je weer je doelen bijstellen en op een hoger niveau gaat hardlopen, waarbij je in principe hetzelfde voedingspatroon aanhoud. Mocht je verder willen zou je altijd je calorieën per dag verder korten of het programma nog verder opschroeven. Noteer ook dagelijks wat je gegeten en gedronken hebt, maar dan ook alles dus ook snacks en dat soort zaken. Noteer wat je gedaan hebt en je trainingsprogramma,  hoelang je hebt gelopen, je afstand, tempo en je route, mocht je eventueel nog andere activiteiten hebben gedaan neem deze dan ook mee, bijvoorbeeld fietsen zwemmen enzovoort. Beschrijf hoe je je voelt na een training. Naast harde gegevens zoals hartslag en bloeddruk direct na een training en een kwartier erna kun je ook meenemen, hoe je algemene gezondheid gevoel is nadat je een stuk hard gelopen hebt.

Met hoeveel kilo begin jij, dus wat is je aanvangsgewicht, en wat is je vet verdeling over je lichaam, dit kun je laten opmeten door je huisarts of je sportschool, hier moet je toch even langs om te kijken wat goed en niet goed is eer je begint aan een gezondere lichaam. Er zijn een aantal dingetjes die je kunt laten opmeten die naast je gewicht een indicatie kunnen geven dat het beter of slechter met je gaat, voorbeelden daarvan zijn de omvang van je armen, benen, dijen je heupen je buik en je billen, deze zijn notoire in het opslaan van vet. Vet verlies zou juist op deze plekken merkbaar moeten zijn, waarschijnlijk niet met het blootte  oog, maar zeker met een centimeter. Veel mensen worden helemaal geobsedeerd van de calorieën die ze dagelijks tot zich nemen, vooral als ze zich vol goede moet storten op een strik  afval dieet, of wat erger is daadwerkelijk niet alleen lichamelijke maar ook geestelijke problemen mee hebben, zoals bij een ziekte als anorexia. Daarbij kan het zo wie zo geen kwaad om stil te staan welke calorieën je tot je neemt, en wat er zoal in diverse voedingstoffen zit. De hoeveelheid calorieën die je tot je neemt, dient uiteindelijk een uitgebalanceerd geheel te zijn, waarbij te korte opgevangen worden door meer te eten en overschotten door meer te verbranden, en dat laatste gebeurt dan vooral door hardlopen.

Hoeveel calorieën zijn dan noodzakelijk?

Uit eindelijk komt het neer op de doel dat je je zelf stelt. zoals hiervoor vermeld kan het zijn dat je die extra sparerib  eigenlijk niet had moeten nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.