6 tips om je bankdrukken te verbeteren

Vaak wordt het bankdrukken als maatstaaf gebruikt om aan te geven hoe sterk iemand is. Meestal vraagt de ene krachtsporter aan de anderen: “Wat druk jij?”. Hiermee doelen ze op hoeveel de andere persoon bankdrukt. Maar de wat meer ervaren gewichtheffers weten dat bankdrukken niet een goede indicatie geeft van hoe sterk iemand is. Het is wel een geschikte oefening om aan te geven hoe sterk iemand is in zijn bovenlichaam.

Wij hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet die ervoor gaan zorgen dat jij beter gaat bankdrukken.

1. Correcte grip

De afstand tussen de handen en waar je ze plaatst kan bepalen of jij goed bankdrukt of het helemaal verkeerd aanpakt. Hoe dichter je de handen bij elkaar plaatst hoe meer je jouw triceps en schouders belast. Dit betekent dus dat jij, je borst niet alles laat doen. Daarom moet je een brede grip hebben. Het hoeft niet overdreven breed, maar in ieder geval niet smal.

Je onderarmen moeten perfect verticaal staan, alleen op deze manier kun jij meer kracht generen bij het bankdrukken.

2.Correct ademen

Haal diep adem terwijl de stang naar beneden beweegt, adem uit tijdens het omhoog bewegen van de stang. Dit verkort de afstand die de stang hoeft te passeren en zal jouw torso stabiliseren. Op het moment dat je de stang van je afduwt laat je niet gelijk al het lucht uit je lopen. Dit destabiliseert je en zorgt ervoor dat je minder kracht hebt tijdens het omhoog brengen van de stang. In plaats daarvan blaas lucht uit door geknepen lippen. This will keep your torso stable while lifting the bar.

3.Werk aan je rug

De Latissiumus Dorsi, ook wel bekend als de rugspieren aan de zijkant van het lichaam, zijn voor een groot gedeelte verantwoordelijk om de stang goed te ondersteunen. Een bredere rug staat gelijk aan een stabielere basis voor het bankdrukken. Niet alleen de breedte van de rug is cruciaal, maar ook de dikte. Een dikkere rug betekent dat de bankdrukstang minder afstand hoeft af te leggen.

4.Knijp de schouderbladen samen

Wanneer je de schouderbladen bij elkaar knijpt zal je niet alleen ontdekken dat het stabiliteit geeft voor het bankdrukken, maar ook een betere uitgangspositie geeft om kracht te zetten. Je torso is dan weer iets dikker en ook dit verkort de afstand die de bankdrukstang hoeft af te leggen.

5. Maak handig gebruik van je benen

Het goed gebruiken van de benen kan jou enorm helpen wanneer je bank gaat drukken met losse dumbells. Je kan je benen gebruiken om de gewichten gemakkelijk omhoog te krijgen. Zo hoeft je geen onnodige energie te verspillen

6.Gebruik kettingen

Het doel van de kettingen is om het snelheid op te bouwen tijdens het omhoog brengen van de stang. Wanneer je de bankdrukstang omlaag beweegt wordt het gewicht iets lichter aangezien de kettingen de grond aanraken. Wanneer je de stang omhoog beweegt wordt het zwaarder naarmate de stang verder van de grond komt. Op deze manier kun je jouw borst maximaal belasten.