Wat is Creatine?

Bodybuilding supplementen, wat is Creatine?

Creatine is een stof die we in ons lichaam zelf kunnen aanmaken uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Dat gebeurt in onze nieren, maar ook in de lever en de alvleesklier. De aldus ontstane stikstofverbinding speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Creatine nemen we ook tot ons via onze voeding. Deze stof bevindt zich in de spieren van alle zoogdieren.

Waar vind je Creatine in de natuur?

Zoogdieren maken deze stof zelf aan. Het bevindt zich dus onder meer in het vlees dat wij eten, maar ook in vis. Zelf produceren we gemiddeld één gram creatine per dag. Ter vergelijking, rundvlees bevat gemiddeld 4,5 gram creatine per kilo vlees, bij varkensvlees ligt het gehalte iets hoger.

Wat doet het Creatine in ons lichaam?

Wanneer we onze spieren gebruiken, wordt in ons lichaam ATP afgebroken. Om de voorraden ATP weer aan te vullen is (onder meer) creatine nodig. Creatine wordt omgezet in creatinefosfaat en die stof speelt een rol bij het op peil houden van de ATP-voorraad. Wanneer we dus voldoende voorraad aan creatine hebben, kunnen we onze spieren langer gebruiken. Om die reden wordt creatine vaak door sporters gebruikt. Overigens varieert de hoeveelheid creatine die ons lichaam kan opslaan van mens tot mens, Dit hangt onder meer samen met de structuur en omvang van ons spierweefsel. Wanneer er meer creatine wordt ingenomen dat het lichaam kan opnemen, komt het in de urine terecht.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Creatine supplementen:

Voor sporters: De eerste 7 dagen 3 x 10 gram verdeeld over de dag ( bijvoorbeeld ‘smorgens, s’middags en ‘savonds ). Na 7 dagen 1 x 10 gram per dag. Dit 6 weken achter elkaar, waarna je 6 weken een pauze moet invoegen. Daarna kun je de gehele cyclus herhalen.

Creatine supplementen voor bodybuilders

Doelgerichte inname van bodybuilding supplementen zoals creatine kan niet alleen het sprintvermogen maar ook het uithoudingsvermogen verbeteren en de hersteltijden na een zware training verkorten. Uit talrijke wetenschappelijke studies is gebleken dat creatine een belangrijke, directe energiedrager is voor anaërobe trainende sporters zoals bijvoorbeeld bodybuilders. Het gebruik van creatine supplementen om een grotere spiermassa te kweken komt binnen de krachtsport steeds vaker voor.

Als creatine gedurende een langere periode wordt gebruikt, neemt vooral de doorsnee van de snelle spiervezels, type II toe. Type II vezels zijn de “krachtvezels”. Zij produceren meer kracht maar raken snel vermoeid. De belangrijkste brandstof van type II vezels is glycogeen en na de verbranding wordt melkzuur afgescheiden als afvalproduct. De type II vezels worden hoofdzakelijk actief tijdens zeer intensieve, zware inspanningen van korte duur zoals bijvoorbeeld krachttraining. Zij hebben het grootste groeipotentieel. Gelijktijdig met de spieropbouw vindt er een beduidende afname plaats van vetweefsel.

Door krachtsport verandert de snelheid van het synthese- en afbraakproces van proteïne. Na een weerstandstraining neemt het methylhystidineniveau toe (een teken dat er proteïne worden afgebroken) en de synthese van proteïne zal in de volgende 24 tot 36 uur hoger worden.

Om spiervezels te laten groeien, moet een sporter ze gebruiken. Bijgevolg zijn een hoge belasting van de stofwisseling, excentrische bewegingen en de afgifte van hormonen door een training bevorderend voor de spiergroei. Bovendien dient de sporter voldoende voeding en proteïnes tot zich te nemen zodat er nieuwe spierproteïnes kunnen worden aangemaakt.

Hierbij kiezen de meeste bodybuilders voor creatine supplementen als oplossing omdat creatine het meest effectief is. Creatine supplement zorgt voor een toename van de maximale kracht en het uithoudingsvermogen doordat de sporter intensiever kan trainen. Daarnaast kan het lichaamsgewicht met maximaal 4 kilo toenemen en groeien de spieren in doorsnee.

Let op!
Dit product is een voedingssupplement. Aanbevolen dosering niet overschrijden. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn van groot belang. Een bodybuilding supplement is geen vervanging van de dagelijkse gevarieerde voeding.
Buiten bereik van kinderen houden.